Monday, August 17, 2009

Sambung Cite Nabihah Masuk Hospital...

Sebenarnya cite ni da basi pon...bulan lepas punye cite...Tp nak dijadikan cerita gak....nabihah memule terkena demam start 23hb Julai..petang khamis tu aku balik keje dukung die rase badan die panas semacam..respon pon kurang sbb xde nak senyum2 gumbira ble nampak aku balik cam slalu...pas maghrib tu gak risau trus bwk die g klinik..Jumpela ngan Dr. Fuziah...kate demam bese jer...tp yang pelik tu die bg ubat tahan sakit, demam, antibiotik, batuk ngan selsema...adohai..anak ibu nih xler selsema & batuk..kot ye pon,bkn ke Kementerian Kesihatan baru kuarkan kenyataan yang tak ada ubat batuk untuk kanak2 bwh 2 thn..erm...aku pon tanyela org yg bg ubat tuh..die kate untuk persediaan...ermm..ok....balik umah aku cume bg ubat antibiotik & demam jer..trus je die tdo..tp malam tuh...mak aih..panas tol badan die,tido pon xlena asyik mengigau...ngan aku2 skali xleh tdo risau pasal die.....

Sok hari jumaat tuh aku pg keje cam biase...sbb ayah die ade nak tgk kan...tp hati aku xsedap betul tggl kan die demam2..half day la aku aritu...balik,tengok die gembire semacam jer memang xnampak mcm budak demam...aku pon balikla umah mertua petang tu gak...malam tu start balik demam die..panas....aku letak cool fever br rase cam sejuk sikit..panas tu xhilang sampai la sepanjang hari sabtu tu...die pun xmau makan & minum susu langsung..nak buka mate pon malas...tdo jer sepanjang hari...sebabkan risau sgt aku bawakla die g klinik lain lak...kali nih jumpe Dr. Adam...ermmm...walaupun kene tunggu lame adela dekat 40 minit...service & layanan die pon memuaskan..aku xde la nak kate ape...die check suhu panas anak aku da 39 darjah..sebab panas sangat die masuk ubat cucuk dr bawah...siap kate lagi yang anak aku da kene sikit jangkitan kuman kat paru2..aku da cuak,tp die kate xyah risau sebab tu biase jadi kat budak2...die kate makan ubat nanti ok...huhuuhuhuu...

Balik klinik tu nabihah memang berpeluh2 la...serasi gaknye ubat cucuk td..trus die bangun nak minum susu & nak mule main2...soknye sepanjang hari ahad tu die macam biase..da xpanas badan die...main & aktif cam biase....tp...tibe time malam start balik....aku risau ni,xpenah2 lak nabihah demam teruk cam gini....mak aku suruh g checkup kt hosp kerajaan lak..pagi isnin tu gak die pakse suruh pg....aku pun menurut jer sebab tengok die da lembik semacam jer...langsung xbukak mate dari malam tu....sampai hosp. amek darah sume nabihah kene warded...ermmmm...sedihnye hati aku mase tu bile doktor kate demam anak aku da teruk..pastu die marah sebab aku lambat bawak g hosp....

Hari tu dalam sejarahla Nabihah kene masuk hosp. sbb demam teruk...masuk je kt wad nurse suruh g blik x-ray..pas x-ray die mintak izin amek anak aku nak wat tiub nak masuk air & amek sample darah skali lagi....erm....die suh aku ddk luar tunggu die wat mende tuh...adela setengah jam aku tuggu kt luar..risau sangat dalam hati ni..suara anak aku lgsg xdengar menangis...ble die bukak pintu jer aku nampak anak aku ngah menangis...tanpa suara..air mate jer yg mengalir laju..xpenah2 die mengangis camtu...ngan aku skali ikut menangis..sampai hari ni kalau aku ingat balik kejadian tu,senang jer aku nak nangis bile ingatkan muke die yang sangat kesian pastu peluk erat aku xnak lepas.....esak2 die jangan cakapla....

Pastu doktor suruh letak nabihah atas katil sbb nak bg oksigen & masuk air....die kate nafas anak aku teruk,tengok die cam susah nak bernafas..bile aku letakkan anak aku,baru aku perasan...Ya Allah...banyaknye kesan cucuk jarum kt tangan die..penuh sampai lebam 2 2 belah tangan...pastu tiub air tu die pasang kt kaki...aku tanyela nurse..apesal sampai jadi cam gini...die kate anak aku liat..payah nak cari jalan...aku cakapla xkan sampai teruk camtu..nurse & doktor tu diam jer..trus jer blah pas siap pasang sume...aku mase tu rase xpuas hati gle..manela nabihah xmenangis teruk camtu,habis die dikerjakan....aku tengok pon terase sakitnye....

Pandangan sisi tangan nabihah...

Pas nabihah kene cucuk tu doktor xbg susukan die..kate da masuk air...pas aku tenangkan nabihah trus die tdo..sampai ke maghrib die tdo...habis tenaga die melawan sakit gaknye tadi...maghrib tu doktor datang,check suhu nabihah da 40 darjah...die pnye nafas pun cam teruk jer..doktor cam gelabah jer ngan nurse..pastu baru cucuk masuk ubat demam ngan antibiotik....xlame pastu doktor datang balik kate anak aku makin teruk & kene hantar ke Hosp Besar Klang (Hosp Tengku Ampuan Rahimah) die kate die tgh sediakan ambulans jap lagi trus ke sana...aku ngan terkejut gak mase tu trusla menangis & call husband yang aritu keje gak sbb xde org backup..soh datang gak sbb nabihah da makin tenat....die kt sane pon cam nak nangis jer & kate trus nak ke hosp...aku mntk doktor tggu husband jap..die kate xleh nak pg skrg gak....mase tu Allah jerla yang tau prasaan aku...

Nabihah trus ditolak dalam ambulans..die di baringkan atas katil...ngan xpakai baju...sejukkkk sgt dlm tu....ambulans pon lajuuu....aku nak pegang & peluk anak aku,doktor xbg...die kate nanti bacaan lari..bacaan ape aku xpaham lagi....bile ambulans mule jalan,disebabkan laju rase terpelanting-pelantingla anak aku,xkan nak biar die cam gitu.....aku ngan slumber amek anak aku peluk die erat pastu rs respon dari die die peluk & pegang aku...aku pon cube nak susukan die sebab dari ptg tu die langsung xmengusu..doktor marah xbg kate skali lg nanti bacaan lari..aku ngan xpedulik susukan die gak & respon nabihah pon ok..die nak isap susu....bile nak sampai hosp skali lg die suruh letak anak aku balik kt katil tu...tp aku ni degil....sampai ambulans berhenti & nak turun baru aku letak...doktor td tu da menjeling bengang jer kt aku...de sorang nurse yang ikut tu pon same gak...aku pe lg..jeling balik..sebab GERAMM.....

Bile da turun tu laju jer die tolak katil nabihah,sampaila ke Wad kanak2...doktor dari Klang sambut anak aku...pastu die check sume...tengok bacaan panas anak aku makin turun 38 darjah jer berbanding sebelum 40,tekanan darah pon ok....Doktor Klang tu kate anak aku xla teruk sangat...pastu Doktor Banting tu cam nak baking diri lak kate anak aku teruk td....pastu jeling kt aku...mak aih...bole la plak camtu...klu anak aku xteruk sangat okla kan...yang die marah tu apsal....pastu baru aku tau yang die kate bacaan lari mase dalam ambulans tu rupenye bacaan yang tahap teruk yang die kate td takut makin ok lak sampai Klang tuh....kan die cakap tadi anak aku da teruk....pastu doktor Klang tu cakap okla....bg anak aku katil sume..pas doktor banting tu balik laki aku pon menyusul...doktor cam bese kate skali lg nak amek sampel darah sekali lagiiiiiii......aku da tarik nafas da....tengok keadaan anak aku...mengalir balik air mate aku..gaknye anak aku teruk mase kt Banting tu sebab terkejut kot sebab banyak sangat kene cucuk...

Kali ni,die nak amek sampel darah tu die suruh aku yang pegang nabihah,yang amek sampel kali ni pon doktor,xcam kt Banting td..yang buat 2 orang nurse line purple jer...kali ni diperah2 kaki anak aku nak kuarkan darah...mase tu aku kesian sangat-sangat kt nabihah..die ngah tido tadi di buat camtu sampai terkejut...tp nak buat camne kan...kali ni die punye meronta,sampai terbukak kain bedung yang dililitkan kt badan die,pastu die tarik tudung aku, anak tudung aku sampai tertanggal sume & tarik kuat rambut aku sampai terlerai ikatan sume.....punyela die meronta tahan sakit...camne la keadaan die kt Banting td tanpa aku kt sisi...ermmmm....

Pasni aku rase serik...selame 4 hari nabihah kt hosp Klang dari 27 sampai 30 Julai,doktor cume tengok nabihah 4 kali sahaja iaitu sebelah pg...pastu kene cucuk...cucuk...cucuk.....pasang oksigen,sedut gas,masuk air....erm....hari ke empat tu nabihah baru nak cube senyum & bukak mate..selame 3 hari die tdo jer xmakan..pastu sikit je menyusu...aku pon da xtahan da duk Hosp tu,hari tu gak aku mintak nak keluar..klu nabihah xok lg mase tu aku da cadang nak anta g private lak....mungkin lg ok....tp Alhamdulillah...pas di benar balik umah,die tengok nenek,atuk & pakcik2nyer..die bole tersenyum & semakin sihat & terus sihat sampai la ke hari ini....Syukur Alhamdulillah.....

Nie muke budak kecik Nabihah pas baik demam.....

Kesimpulannyer....pasni,klu nabihah xchat klu bole aku xkan pg hosp tuuuu lg....serik.....ade banyak pilihan lg....Moga anak ibu pasni xdemam2 teruk cam gini lg.....sekarang ni aku mule bg protection kt die ngan bg makan makanan tambahan cam scoot emulsion dll...banyak yang aku blajar dari kejadian ini......

Sekian.....hehehehe

4 comments:

kirana said...

sib baik la tak da apa yg membahayakan

kecian tgk tgn mulus tu kena cucuk sana sini..huhuhuuhu

dah tau dah jerit tangis derang cmner..tu tak sanggup nak tengok..nak dengar..leh nanges sekalik rasa

shaifulsafar said...

fatheha..

next time elakkan la gi hospital banting ya... sebab hospital banting ni kalau tak cukup support... sure dia hantar gi klang...

dulu auni kalau demam kat rtb, sure bawak terus ke hospital putrajaya... cuma kene sabor sikit la... kat bahagian kecemasan tu kadang2 dah tak macam kecemasan... pernah tunggu hampir 4 jam la tengah2 malam... sebab dia ikut priority. kalau betul2 teruk diutamakan dulu. pernah jugak ke hospital serdang... time tu lagi la hangin... dia amik darah sampai memekik2 la si auni tu... baby tak sampai 2 bulan lagi... sure la rase macam nak lempang je doktor pempuan tu.. tak kira la even awek cun...hehe

~theha~ said...

kirana - huhuu..hanya mereka yang penah rase kan tahu camne rasenye...

saifulsafar - mmg..memule nak gak bwk ke putrajaya...tp mak xbg soh gak check kt banting dulu...pengalaman yg perit gak ms besalin kt putrajaya tu yg die xbg bwk ke sana...bile da dengar pengalaman nabihah camni..pasni die kate jgn g banitng lak...huhuu...

silentnur said...

syukurlah baby comel tu takde pape. kecik2 dah banyak pengalaman warded. isk, selalu dengar cerita tak best pasal hosp. banting. malu saya jadi org banting. huhu